LP-Vampulalla oli monta syytä hymyyn tiistain ottelussa. Kuva Antti Kaskinen

Runkosarjan kahdeksas kyykytti toistamiseen liigakärjen

21.3.2023

LP-Vampulan naisilla ei puntti tutissut, kun Puijo Wolleyllä oli mahdollisuus katkaista puolivälieräsarja Tahto Areenalla Huittisissa tiistaina. LP-Vampula teki jättiyllätyksen ja vei puolivälieräsarjan ratkaisun pilkkuun saakka eli viidenteen otteluun. LP-Vampula voitti ottelun 3–1 (25–22, 25–21, 21–25, 26–24). Ratkaisuottelu pelataan perjantaina Kuopiossa.

LP-Vampula tuli tiistain otteluun aivan toisella ilmeellä kuin maanantaina. Peli oli rentoa ja hyökkäyksissä oli voimaa. Vampula johti erää alusta asti ja johti jo 14–11, kunnes Puijo tuli tasoihin tilanteessa 15–15. Päävalmentaja Ziga Kos herätteli joukkueen uuteen hyökkäykseen aikalisällä ja Vampula löysi uudelleen hyvän pelivireen. Erän päätöspallon tinttasi lattiaan laituri Iveta Stanchulova.

Toisessa erässä Vampula oli kuskin paikalla heti alusta lähtien. Laituri Kristiana Petrova oli erinomaisessa pelivireessä, kuten koko ottelun hakkurina pelannut Julia Seikkula. Seikkula teki pisteitä niin torjunnoilla kuin tarkoilla hyökkäyksilläkin. Puijo siirtyi erässä ensimmäisen kerran johtoon tilanteessa 15–16, mutta Seikkulan komealla hyökkäyksellä ja Stanchulovan ässällä piikkipaikka siirtyi jälleen kotijoukkueelle. Siitä eteenpäin Vampula vei erää ja pitkälle erätauolle lähdettiin Vampulan johtaessa 2–0.

Pitkän erätauon jälkeen Puijo tuli peliin aggressiivisemmin mukaan ja vei erää alusta loppuun asti. Vampula yritti pistää kampoihin, mutta ei siinä ihan onnistunut. Vampula tuli jo pisteen päähän tilanteessa 18–19, mutta ei päässyt sen lähemmäksi. Vampulan torjunnasta eräpallo päätyi kentän rajojen ulkopuolelle. Erä Puijolle pistein 21–25.

Neljännessä erässä Vampula oli taas piikkipaikalla ja vei erää jo viiden pisteen johdossa tilanteessa 10–5. Molemmat joukkueet sortuivat käsittelyvirheisiin, kotijoukkue jopa kaksi kertaa ja ero kaventui kolmeen pisteeseen. Se ei Vampulaa pysäyttänyt, vaan se jatkoi peliä omaan tahtiinsa johtaen viidellä pisteellä vielä tilanteessa 22–17. Puijo hiipi kannoille ja rinnalle kamppailtaessa viimeisistä pisteistä. Ratkaisu venyi jatkopalloille ja Vampula vei erän pistein 26–24.

LP-Vampulalla onnistuivat nyt torjunnat hyvin, vaikka verkon toisella puolella oli liigan ykköstorjuja Ella Autere. Vampula torjui Puijon kuudesti, kun Puijolla oli niitä yhdeksän. Puijon torjunnoista kuusi oli Autereen tekemiä. Vampulan hyökkäysprosentti oli 41, Puijolla 35.

Vampulan vastaanottoprosentti oli 40, Puijon 27. Vampulan pelaajista suurimman vastaanottajavastuun kantoi Kristiana Petrova. Hän vastaanotti hyökkäykset 51 kertaa 45 prosentin tehoilla.

Ässärintamalla kunnostautuivat Vampulasta Petrovan lisäksi Ada Vikstedt ja Iveta Stanchulova, Petrova kerran, Vikstedt ja Stanchulova kaksi kertaa. Puijosta ässät syötti Oksana Rusnachenko ja Emilia Kääntä, kumpikin yhden.

–Taistelimme, mutta tänään ei ollut meidän päivämme. Vampula pelasi hyvin. Meidän pitää valmistautua huolellisesti seuraavaan peliin, sanoi Puijon paras pelaaja, passari Oksana Rusnachenko.

LP-Vampulan kapteeni Kristiana Petrova palkittiin Vampulan parhaana pelaajana.

–Olen todella ylpeä joukkueestamme. Pelasimme ilman paineita, kun paineet olivat vastustajalla. Kaikki toimi meillä hyvin, pelasimme joukkueena hyvin, meillä oli hauskaa ja nautimme pelaamisesta. Jännitimme eilen hiukan liikaa. Meillä ei ollut mitään hävittävää, ja pelaamme aina toisen ottelun paremmin, sanoi Petrova.

Puijo Wolleyn päävalmentaja Pekka Seppänen totesi, että Vampula tuli aika rohkealla hyökkäyksellä peliin.

–He onnistuivat siinä ja tekivät meille pelin vaikeaksi. Meillä taso ehkä laski hivenen eilisestä, kun Vampula nosti tasoaan, ja se näkyy heti tulostaululla.

Seppäsen mukaan Puijolla ei ole sen enempää paineita puolivälierissä kuin vastustajallakaan. Runkosarja on ollut tasainen ja pelejä on pelattu ristiin.

Ziga Kos oli tyytyväinen LP-Vampulan esitykseen.

–Nyt peli oli aggressiivisempaa kuin eilen ja meidän side out-hyökkäyksemme olivat tänään todella korkealla tasolla. Saimme oman pelirytmin kuntoon ja syöttöpeli oli tänään hyvää. Pelaajat jättivät tänään kaiken kentälle, sillä he taistelivat jokaisesta pallosta. Hatunnosto heille, sanoi Kos.

LP-Vampulan manageri Timo Talvitie pohti ottelun jälkeen, kuinka pitkälle pitää historiassa mennä taaksepäin, että liigan kahdeksas voittaa puolivälierissä kaksi kertaa liigakärjen. Yhdestä voitostakin on jo aikaa parikymmentä vuotta. Tahto Areenalla oli historiallinen ilta ja sitä oli todistamassa 522 katsojaa. Kannustus oli kotijoukkueelle todella kovaa.

LP-Vampula– Puijo Wolley 3–1 (25–22, 25–21, 21–25, 26–24)

Koti: Kristiana Petrova 25/+11, Julia Seikkula 17/+12,Vanessa Jarman 13/+8

Vieras: Reina Tokoku 17/+10, Hilkka Hujanen 12/+6, Emilia Kääntä 10/+5