26dbda65-cfd7-4389-be64-6da31f496583.JPG
Pieni mutta sitäkin äänekkäämpi fanijoukko oli kannustamassa Pihtiputaalla LP-Vampulaa voittoon. Kuva Kimmo Vaihekoski

Uskomaton nousu neljännessä erässä toi kolme pistettä LP-Vampulalle

24.2.2023

Melkoinen jännitysnäytelmä nähtiin Pihtipudas-salissa perjantai-iltana, kun kotijoukkue LiigaPloki kohtasi LP-Vampulan. Ottelu päättyi vieraiden voittoon 1–3 (23–25, 25–15, 25–27, 29–31) ja kolme tuiki tarpeellista sarjapistettä matkasivat Huittisiin.

Helpoimman kautta ei LP-Vampula pisteitä Pihtiputaalta hakenut. Etenkin erien alut olivat joukkueelle vaikeita. Ploki vei ensimmäistä erää jo 15–11, kunnes se sortui virheisiin ja päästi Vampulan tasoihin. Siitä eteenpäin jatkettiin rinnakkain aina tilanteeseen 18–18, jonka jälkeen Vampula siirtyi johtoon. Kapteeni Kristiana Petrovan ässällä päästiin jo ensimmäisen kerran kahden pisteen johtoon tilanteessa 19–21. Ploki pisti hanttiin ja lopulta erä päättyi Vampulalle normipistein 23–25.

Toinen erä mentiin tasaisesti aika tilanteeseen 9–9 asti, jonka jälkeen Ploki hyppäsi kuskin paikalle ja vei erää parhaimmillaan 11 pisteen etumatkalla. Erä päättyi Plokille 25–15.

Kolmanteen erään pitkän erätauon jälkeen mentiin miltei käsi kädessä aina tilanteeseen 9–9 asti. Sen jälkeen Ploki nappasi etumatkaa neljän pisteen verran, mutta Vampula ei tästä pelästynyt, vaan kuroi Plokin etumatkaa kiinni piste pisteeltä. Tilanteessa 24–21 näytti jo siltä, että Ploki nappaa ottelusta jo ensimmäisen pisteen, mutta ei sittenkään. Vampula jatkoi työntekoa ja kuroi etumatkaa kiinni. Erässä mentiin jatkopalloille ja lopulta Vampula otti sen ensimmäisen sarjapisteen eräpistein 25–27.

Neljännen erän alku oli Vampulalle kaamea. Ploki meni jo seitsemän pisteen etumatkalla johtoon tilanteessa 11–4 ja viides erä näytti jo takuuvarmalta. Parhaimmillaan Ploki johti 18–10, mutta lopulta sitkeällä työnteolla Vampula tasoitti erän tilanteessa 22–22. Plokilla oli ensimmäinen eräpallo tilanteessa 24–22, mutta kapteeni Petrova otti ”työhanskat” käteen ja näytti joukkuetovereilleen, että erää ei ole vielä pelattu. Molemmat joukkueet hakivat erään vimmatusti ratkaisua, mutta lopulta Iveta Stanchulova tasoitti tilanteeksi 29–29. Ratkaisijana oli Kristiana Petrova, joka takoi kaksi viimeistä hyökkäyspistettä Plokin kenttään.

–Olihan se melkoista venymistä, huokaa LP-Vampulan manageri Timo Talvitie ottelun jälkeen.

–Me emme suostuneet häviämään ja kun joukkueella oli veitsi kurkulla, voitontahto kasvoi. Pelejä on meillä vielä neljä jäljellä ja vastustajat ovat haasteellisia. Voitto ei tullut vakuuttavasti eikä helposti, mutta antoihan tämä pontta huomiseen Kangasala-otteluun. Yksikään peli ei ole pelattu ennen loppuvihellystä.

–Tämä on ollut erikoisin ja historiallisin kausi liigassa mitä muistan. Pelejä on pelattu ristiin ja sarjan viimeinen voi aivan hyvin voittaa ykkösen, pohtii Talvitie.

LP-Vampulan parhaana palkittiin laituri Iveta Stanchulova. Hänen pistesaldonsa oli 23/+7.

Ilahduttavaa ottelussa oli, että hakkuri Teija Vuorenmaa palasi loukkaantumisensa jälkeen kentälle kolmannessa erässä. Hän kaunisteli ässätilastoaan yhdellä ässällä. Hänen pistesaldonsa oli 8/+3. Kristiana Petrovan vastaavat luvut olivat 20/+11 ja Vanessa Jarmanin 13/+10.

Voitollaan Vampula nousi pudotuspeliviivan yläpuolelle tasapisteissä Arctic Volleyn kanssa. Rovaniemeläisillä on pelattuna yksi ottelu enemmän kuin Vampulalla.

Vampulan runkosarjan neljä viimeistä ottelua ovat Kangasalaa, kaksi kertaa Hämeenlinnaa ja lopuksi LP Viestiä vastaan.

LiigaPloki ­– LP-Vampula Huittinen 1–3 (23–25, 25–15, 25–27, 29–31)

Koti: Dariana Hollingsworth 30/+26, Kristin Lux 13/+2, Olena Napalkova 10/+8

Vieras: Iveta Stanchulova 23/+7, Kristiana Petrova 20/+11, Vanessa Jarman 13/+10